07 april 2008

Sounds from Europe

Voorjaarsconcert Genneps Vocaal Ensemble

Afgelopen zondag ‘spoorde’ ik naar Gennep om te gaan luisteren naar het voorjaarsconcert van het Genneps Vocaal Ensemble (GVE) in de kapel van Landgoed Roepaen . ‘Muziek uit alle windstreken van Europa’ was de ondertitel van dit concert. Het Gennepse koor had echter vooral Midden-Europees repertoire gekozen, met werken gecomponeerd in Wenen (Beethoven, Mozart en Schubert), Moravië (Janáček) en Beieren (Orff).

Sinds augustus 2007 heeft het GVE een nieuwe dirigent: Ernst Lamers. In de repertoirekeuze is de hand van de nieuwe dirigent nog niet te merken, het koor bracht uitsluitend vertrouwd repertoire. Het gevangenenkoor uit Beethoven’s Fidelio, met een solistische bijdrage van zangers uit eigen gelederen, kwam wat aarzelend op gang maar overtuigde allengs meer. Het meest overtuigend klonken de Gennepse mannen, na de pauze, in de liederen van Schubert en Janáček.

Welke uitdagingen liggen er voor de nieuwe dirigent?
Het koor klinkt sonoor maar in forte passages is de koorklank niet altijd even gelijkvormig, vooral de eerste tenorgroep is soms iets dominant. Over de hele linie zou er wat meer aandacht voor details mogen zijn. De uitspraak van het Duits is zeker voor verbetering vatbaar. Maar ‘Het Vocaal’ heeft veel potentie en mits er gekozen wordt voor een goed op het koor afgestemd repertoire, is de toekomst beslist rooskleurig.

Het GVE had ook een gastkoor uitgenodigd: het Weijerkoor uit Boxmeer. Voor mij een aangename ontdekking. Dit koor heeft een prachtige koorklank, straalt betrokkenheid uit en heeft in José Doodkorte een inspirerende dirigent. Het repertoire is zo gekozen dat de kwaliteiten van het koor goed naar voren komen. Op mij maakten de Engelse koorwerken van Vaughan-Williams de meeste indruk. Deze direct aansprekende, niet al te diepgravende muziek werd prima uitgevoerd.

Een fijne middag op een prachtige locatie voor een talrijk opgekomen publiek. De reis van Maastricht naar Gennep meer dan waard.

Impressies GVE voorjaarsconcert op muziek van Beethoven.


Download in hogere kwaliteit (wmv ; 16 MB)

Weblinks:

Geen opmerkingen: