26 maart 2009

Toonkunstkoor Maastricht zingt Requiem van Mozart

zondag 17 mei 2009 - 15u30 - Theresiakerk

Programma:
Vivaldi: Gloria in D, RV 589
Mozart: Requiem in d, KV 626 (voltooid door Franz Beyer)

Uitvoerenden:
Toonkunstkoor en -orkest Maastricht
Jan Hupperts
, dirigent
Claudia Couwenberg, sopraan - Regula Boeninger, alt
Robert Luts, tenor - Dirk Snellings, bas
Paul Huijts, orgel


Toonkunstkoor Maastricht (TKM) bestaat dit jaar tien jaar. In die tien jaar werden meer dan vijftig optredens verzorgd en verdubbelde het ledental tot ruim veertig enthousiaste zangers. Al die jaren stond het koor onder leiding van de inspirerende en onverwoestbare Jan Hupperts.

Een uitvoering van het Requiem van Mozart in 2002 betekende voor het koor de eerste grote artistieke en organisatorische testcase resulterend in een onvergetelijk concert. De wens om dat nog eens te herhalen, kan nu worden bewaarheid bij het tienjarig bestaan.

Het Requiem van Mozart is één van de meest indrukwekkende en ontroerende meesterwerken uit de muziekliteratuur. Als contrast tegenover het donkere, dramatische Requiem zingt TKM voor de pauze een werk met een veel lichtere toets: het Gloria van Antonio Vivaldi.

De vier solisten en organist Paul Huijts waren allen eerder te gast bij TKM. Dirk Snellings zong ook de bassolo in de uitvoering van 2002 en maakte toen veel indruk. Sopraan Claudia Couwenbergh stond nog aan het begin van haar carrière toen ze in 2000 liederen van Rodrigo en Fauré tijdens een TKM concert vertolkte. Kenmerkend voor TKM is dat jonge getalenteerde zangers en zangeressen, vaak nog studerend of pas afgestudeerd aan het conservatorium, een kans krijgen als solist ervaring op te doen.

Nieuw is dat TKM voor dit bijzondere concert haar vertrouwde concertlocatie de Sint Janskerk aan het Vrijthof verlaat, om in de ruimere Theresiakerk nog meer mensen in de gelegenheid te stellen van de meesterwerken van Mozart en Vivaldi te genieten.


Speciaal voor dit concert stelde Gabor Bartos een orkest samen uit musici van het Limburgs Symphonie Orkest. Concertmeester is Takeshi Kanazawa.

Luister naar het Toonkunstkoor Maastricht in 2004
in het Gloria van Antonio Vivaldi
- Quoniam tu solus sanctus (mp3-0.8MB)
- Domine Deus, Agnus Dei (mp3-4.2MB)

m.m.v. mezzosopraan Kara Lundsdatter,
cellist Gabor Bartos en organist Peter Soeters
Opname gemaakt in de Sint Janskerk, 17 oktober 2004


Mozart's Requiem - Introitus and Kyrie
Monteverdi Choir + English Baroque Soloists o.l.v. John Eliot Gardiner
Sopraan: Barbara Bonney

Geen opmerkingen: