28 maart 2016

TKM en De Oosterster samen in Händel

In april klinken Händel’s ‘Coronation Anthems’ en ‘Ode for St. Cecilia’s Day’ in Maastricht...  maar ook in Veldwezelt!

Voor het eerst werkt Toonkunstkoor Maastricht namelijk samen met het gemengd koor De Oosterster uit Veldwezelt. Dit koor viert in 2016 het 50 jarig jubileum. 

In 1966 gestart als mannenkoor onder leiding van Gerard Moermans werd De Oosterster al snel een gemengd zangkoor. Valentijn Ten Haaf leidde het koor tot Marie-Rose Van Gerven in 1976 het dirigeerstokje voor een periode van 33 jaar (!) overnam. Onder haar leiding werden vele belangrijke werken uitgevoerd.

Van 2010 tot 2012 stond het koor onder leiding van Kai Yi Min en werd een stemmige uitvoering gegeven van het 'Gloria' van Vivaldi. In 2012 nam Guido Janssen het dirigeerstokje over en onder zijn leiding werd o.a. de 'Krönungsmesse' van Mozart gebracht. 

De Oosterster brengt koorwerken uit alle stijlperioden, ook hedendaagse componisten komen zoveel mogelijk aan bod. Bij elk jubileum voerde De Oosterster, samen met een gastkoor, grote werken uit. Zo klonken onder meer: 'Die Schöpfung' van Haydn, 'Carmina Burana' van Carl Orff en werken van Händel. Bij het 50 jarig jubileum staat Händel dus opnieuw centraal. Dit keer samen met Toonkunstkoor Maastricht en onder leiding van Rob Meijers die sinds 2015 ook dirigent is van De Oosterster.

Het geheel wordt begeleid door het Händel Kamerorkest, bestaande uit professionele musici en samengesteld door cellist én TKM-lid Gabor Bartos. 
Solisten zijn Claudia Couwenbergh, sopraan en Pascal Pittie, tenor.

Voor alle concertinfo zie de concertagenda.