19 juli 2005

Afbreken wat goed is

Gisteravond hoorde ik op Radio 1 tussen zeven en acht een aardig interview van meesterinterviewer Frénk van der Linden met de jonge violiste Liza Ferschtman. Het was te beluisteren in het kunstprogramma ‘Kunststof’. Een programma van de NPS.
Een uur later zond Radio 4 in de reeks zomeravondconcerten een rechtstreeks concert uit van het festival te Saintes. Een prachtig Schumann-concert o.l.v. Philippe Herreweghe. Ook deze live uitzending werd verzorgd door de NPS.


Hoe lang zal dit nog mogelijk zijn als de nieuwe plannen van het kabinet voor de publieke omroep ongewijzigd in de praktijk worden gebracht. Bij alle – terechte – aandacht voor het eventuele verdwijnen van NOVA en andere NPS televisieprogramma’s is de toekomstige positie van de cultuurprogrammering op radio en televisie onvoldoende belicht. Dat de plannen een grote bedreiging vormen voor met name de muziekprogrammering in het algemeen en Radio 4 in het bijzonder staat wel vast. De NPS verzorgt nu het merendeel van de muziekprogrammering op radio en TV. Denk aan programma’s als Diskotabel, Viertakt, de onvolprezen Zaterdagmatinee, NPS Klassiek, NPS Dans enz. Stuk voor stuk programma’s die nooit door de omroepverenigingen, laat staan de commerciële zenders, zullen worden overgenomen. De NPS is de enige omroep die haar taak als publieke omroep echt waar maakt.

Via Radio 4 konden we op 10 juli jl. getuige zijn van het allerlaatste concert van het Radio Kamerorkest. Het enige echte kamerorkest van Nederland! Internationaal geroemd vanwege muzikale kwaliteit en unieke programmering. Dirigenten van naam als Ernest Bour, Peter Eötvös, Frans Brüggen en Ton Koopman waren aan dit topensemble verbonden. Maar helaas… alles van waarde is weerloos. Het Radio Kamerorkest bestaat niet meer, opgeheven door Medy van der Laan. Er komt een grote 'pool' met omroeporkestmusici voor in de plaats. De artistieke toekomst van omroeporkesten en Groot Omroepkoor is net zo onduidelijk en ongewis als die van de publieke omroep als geheel. Misschien heeft de staatssecretaris bij het laatste kunstenplan al een voorschotje genomen op haar omroep plannen. Immers als er geen plaats meer is voor muziekprogrammering op radio en tv kunnen de omroeporkesten ook wel weg.

Medy van der Laan is dus wel consistent in haar beleid. Eerst afbreken wat goed is, dan met veel Haags-achterkamertjes-overleg een plan opstellen waar niemand gelukkig mee is en dat direct betrokkenen (NPS omroepmedewerkers en omroepmusici) in grote onzekerheid stort. Krachtdadige politiek noemt het kabinet dat! De D66 Tweede Kamerfractie – bij monde van Bert Bakker – verdedigt deze besluiten van politiek gekonkel fanatiek met populistische oneliners.

De (klassieke) muziekliefhebber zal zijn heil in de toekomst bij buitenlandse omroepen moeten zoeken.
BBC Radio 3 is een redelijk alternatief, D66 is dat al lang niet meer.


Artikelen Medialog:

Links: