12 januari 2016

Händel centraal in TKM Voorjaarsconcert

Sint Cecilia door Guido Reni, 1606
Deze week starten de repetities voor het TKM voorjaarsconcert, dit keer gewijd aan de componist Georg Friedrich Händel.

Na de succesvolle uitvoering in 2015 van Die Schöpfung van Haydn, heeft Toonkunstkoor Maastricht dit jaar Händel’s Ode for St. Cecilia’s Day als hoofdwerk gekozen. 

Er is zeker een relatie tussen Haydn’s Schöpfung en Händel’s Ode. Waarschijnlijk zou Die Schöpfung niet zijn geschreven als Haydn tijdens zijn reizen naar Engeland niet kennis had gemaakt met de werken van Händel.

De Ode componeerde Händel in 1739 en het werk werd dat jaar voor het eerst uitgevoerd op St. Cecilia’s Day (22 november) naamdag van de patrones van de muziek.

In de tekst van John Dryden wordt de hele geschiedenis van de wereld samengevat: vanaf het ontstaan van de aarde tot het verwachte einde. Evenals Haydn in zijn Schöpfung schildert Händel de chaos voorafgaand aan het onstaan van de wereld. Verder is de Ode een lieflijk, optimistisch werk, met prachtige vocale en instrumentale soli en een bescheiden doch krachtig aandeel van het koor. De drie koordelen die het werk bevat behoren tot de mooiste ooit gemaakt door de componist.

Voorafgaan aan de Ode for St. Cecilia’s Day wordt tijdens het TKM Voorjaarsconcert nog een werk van Händel uitgevoerd: de Coronation Anthems.

Voor meer info over uitvoerenden en data zie de concertagenda.

Geen opmerkingen: