16 januari 2019

Twintig jaar Toonkunstkoor Maastricht 1999 - 2019


1999 - Het eerste jaar
In mei 1999 liet Toonkunstkoor Maastricht voor het eerst van zich horen. Niet in Maastricht maar in de Kerk van de H.H. Nicolaas en Barbara te
 Valkenburg. Het allereerste werk dat uitgevoerd werd, was het beroemde Ave Verum Corpus van Mozart

Ook het eerste grote concert, in november 1999, vond niet in Maastricht plaats maar in Theater De Lampegiet in Veenendaal. Op het programma Rossini's Petite Messe Solennelle

In december 1999 was Toonkunstkoor Maastricht dan eindelijk in Maastricht te horen in een speciaal kerstprogramma uitgevoerd in de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Dit zou het begin worden van een jaarlijkse traditie van TKM Kerstmatinee's in de Onze Lieve Vrouwebasiliek. 

2009 - Tien jaar TKM
Tien jaar later - op 17 mei 2009 - koos het koor een bijzonder werk om het 2e lustrum extra luister bij te zetten: het Requiem van Mozart. In onderstaande impressie (met matige beeld- en geluidskwaliteit) is onze vaste pianist / organist van het eerste uur: Paul Huijts prominent in beeld. De beelden stemmen echter ook weemoedig omdat een aantal dierbare koorleden in beeld komen die er inmiddels niet meer zijn.



2011 - Jan Hupperts, oprichter en eerste TKM dirigent, wordt 90
Tot 2013 stonden alle TKM concerten o.l.v. Jan Hupperts.
T
ijdens een bijzonder feestconcert werd op zondag 23 oktober 2011 de 90ste verjaardag van de eerste TKM dirigent Jan Hupperts gevierd. Naast werken van Haydn en Vivaldi had Jan Hupperts gekozen voor de Vespers van Mozart met het beroemde Laudate Dominum. Er was veel belangstelling voor dit concert, ook TV Maastricht was erbij.



2013 - Een nieuwe dirigent: Rob Meijers
In 2013 nam dirigent Rob Meijers het dirigeerstokje van Jan Hupperts over.
Rob Meijers zal op zondag 26 mei 2019 het jubileumconcert bij het vierde TKM lustrum dirigeren. Een concert waarbij de drie eerder genoemde composities van Mozart terugkomen. 


Het beloofd een bijzonder jaar en een bijzonder concert te worden. Komt allen!