27 oktober 2005

Bariton en organist

Hans van Heiningen en Jean-Pierre Steyvers

>> Hans van Heiningen zingt Schubert
Stürmische Morgen (Winterreise)
MP3-sample van zijn website - 0.52 min

>>
Jean-Pierre Steyvers speelt Corette
Élévation - Fonds d'Orgue
RM-sample* van zijn website - 0.50 min
Alleen te beluisteren met
RealPlayer

Hans van Heiningen werkte nog niet eerder met TKM. We verheugen ons dan ook op deze eerste kennismaking. Op zijn website besteedt hij in de rubriek 'Actueel' aandacht aan het concert komende zondag met een kort Engelstalig artikel over het Requiem van Duruflé.
Van Heiningen studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en vervolgde zijn studie in Utrecht en Parijs bij Udo Reinemann. Hij volgde meestercursussen bij o.a. Elisabeth Schwarzkopf en Robert Holl.
Als solist trad hij op bij diverse festivals en vervulde hij gastrollen bij alle Nederlandse operagezelschappen. Ook werkte hij mee aan een uitvoering van Ravel`s L’Enfant et les Sortilège, uitgevoerd in de Parijse Opera Garnier. Succesvol zijn ook zijn optredens als liedzanger. Schuberts Winterreise zette hij ook op CD. Hij verleent solistische medewerking aan oratoriumkoren en orkesten en werkte samen met dirigenten als Jos Vermunt, Edo de Waard, Sigiswald Kuijken en Ed Spanjaard.
In november keert Hans van Heiningen terug naar Maastricht om een rol te zingen in de jubileumproductie van Opera Zuid: 'De Speler' van Sergej Prokofjev.


Jean-Pierre Steyvers studeerde hoofdvak orgel, piano en kerkmuziek aan het Maastrichts Conservatorium en aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn docenten voor orgel waren Jean Wolfs, Kamiel D'Hooghe en Jacques van Oortmerssen. Tijdens en na zijn studie volgde hij diverse masterclasses en interpretatiecursussen bij gerenommeerde organisten. Hij is prijswinnaar van verschillende internationale orgelconcoursen en geeft concerten in binnen- en buitenland. Vooral in Rusland is hij een graag geziene gast, hij was er jurylid bij orgelconcoursen en gaf concerten met orkesten uit Moskou, Samara en Kazan. Jean-Pierre Steyvers maakt ook CD-opnamen en is ook als koordirigent actief. Op zijn informatieve website schrijft hij over zijn vocale- en instrumentale benadering van het orgelspel: "In mijn orgelconcerten combineer ik instrumentale opvattingen met principes van het vocale idioom uit mijn praktijk als koordirigent. Frasering, articulatie en dictie zijn dan ook belangrijke aspecten van mijn orgelspel. Ik laat mijn orgel zingen… !"
In 2003 speelde Jean-Pierre de orgelpartij in de TKM-uitvoering van de orkestversie van Duruflé's Requiem. In de orgelversie, die komende zondag wordt uitgevoerd, is zijn aandeel veel prominenter. Deze versie doet de complexe, maar ook heldere, open polyfone stijl van Duruflé veel meer recht.


Webtips:

1 opmerking:

zoover zei

Thank you so much for providing this great information. That was just what I was looking for, keep the great info coming.