26 oktober 2005

Kara Lundsdatter en Gabor Bartos

Mezzo-sopraan en cellist

Komende zondag geeft Toonkunstkoor Maastricht (TKM) een matineeconcert met 3 boeiende koorwerken. Deze week in TKM Blog aandacht voor de musici die aan dit concert meewerken.
Vandaag aandacht voor mezzo-sopraan Kara Lundsdatter en cellist Gabor Bartos. Tijdens het concert op 30 oktober zullen zij - samen met organist Jean Pierre Steyvers - te horen zijn in het prachtige 'Pie Jesu' uit het 'Requiem' van Maurice Duruflé. In oktober 2004 werkten zij ook mee aan het TKM Lustrumconcert en waren toen o.a. te horen in het 'Domine Deus, Agnus Dei' uit het 'Gloria' van Vivaldi.

>> Luister online naar Kara en Gabor
'Domine Deus, Agnus Dei' uit 'Gloria' (Vivaldi)
m.m.v. TKM, orkest en organist Peter Soeters
muzikale leiding: Jan Hupperts
(mp3-bestand (4.2 MB) - TKM opname, oktober 2004 - 4.30 min)Kara Lundsdatter, mezzosopraan, werkte al vanaf haar vijfde mee in diverse koren en theaterproducties. Zij studeerde theater en zang aan de California State University, Stanislaus en aan de San Francisco State University. In Kopenhagen studeerde zij zang bij de Koninklijke Deense Opera. Na een kort verblijf aan de Hochschule für Musik in het Duitse Trossingen, kwam ze in september 2003 naar het Conservatorium Maastricht waar ze les kreeg van Yvonne Schiffelers.
Kara zong o.a. rollen in opera’s van Lortzing en Puccini. In juni jl. zong zij in Maastricht één van de hoofdrollen in Antigone van Tomassa Traetta. Bovendien is Kara Lundsdatter vaak te zien als soliste bij verschillende Limburgse koren.
In oktober 2004 zong zij in het TKM Lustrumconcert de altpartij in werken van Haydn en Vivaldi. Het fragment bovenaan dit bericht is uit dit concert.

Gabor Bartos, cello, is beroepscellist sinds zijn 21ste en speelt al sinds zijn zevende. Als kind zong hij in het beroemde Hongaarse radio- en tv-kinderkoor. Na het conservatorium volgde hij de Frans Liszt Muziekacademie in Budapest. Hij speelde in de Hoofdstadoperette, tijdens zijn diensttijd volksmuziek en in 1976 werd hij lid van het Budapest Symfonie Orkest, waar hij de laatste jaren solo-cellist was. Tijdens een tournee in Duitsland deed hij in het geheim auditie bij het LSO en werd direct aangenomen. Op aswoensdag (!) 1982 begon hij zijn werkzaamheden in Maastricht en sindsdien is hij LSO-cellist. Gabor is ook als pedagoog actief en introduceerde de beroemde Kodály-methode in Nederland. Zijn passie is de muziek uit de jaren '20, die hij in zijn vrije tijd speelt met ‘The Spats Company’. Voor TKM speelt Gabor een belangrijke rol als organisator en samensteller van diverse instrumentale ensembles die het koor tijdens uitvoeringen begeleiden.
Gabor Bartos heeft een interessante website waar veel informatie te vinden is over zijn talrijke activiteiten.

Webtip:

Geen opmerkingen: