25 februari 2007

Passie (voor) Muziek

Bijzonder passieconcert in Noord-Limburg

Op zondag 18 maart vindt er in het Noord-Limburgse Ottersum (gemeente Gennep) een bijzonder concert plaats door het Genneps Vocaal Ensemble (GVE) en het Koninklijk ‘s-Hertogenbosch Mannenkoor o.l.v. scheidend dirigent Marius Schouten. De locatie is de sfeervolle kapel van Cultureel Centrum Roepaen Gennep/Ottersum. Thema van dit concert is Passie (voor) Muziek, verwijzend naar de passiemuziek, geschreven voor de lijdenstijd voorafgaand aan Pasen, maar ook verwijzend naar de liefde voor het musiceren door de zangers van het GVE. Tijdens dit concert wordt passiemuziek dan wel aan lijden gerelateerde muziek ten gehore gebracht. Bijzonder aan het GVE is dat het graag de gangbare paden verlaat en altijd interessante werken programmeert. Componisten als Bohuslav Martinu en Kurt Weill kom je helaas zelden tegen bij concerten door mannenkoren, bij het GVE klinkt hun muziek wel. Van de Tsjech Martinu zingt het koor op 18 maart - samen met het Koninklijk ‘s-Hertogenbosch Mannenkoor - ‘Mount of Three Lights’. Mount of Three Lights is in wezen een minioratorium dat begint met de geboorte van Christus en eindigt in een indrukwekkend slotkoor met Zijn lijden en sterven. Belangrijk onderdeel van dit werk is de orgelbegeleiding. Het orgel wordt bespeeld door Jacques van den Dool. De solopartij van Christus wordt vertolkt door bariton Kees van Hees. Hieronder twee links naar een prachtige opname van de eerste uitvoering door GVE en Bosch Mannenkoor uit 2003. Solist in deze opname is bariton Bas Ramselaar.

Een ander hoogtepunt in het GVE-concert is het Berliner Requiem op tekst van Bertolt Brecht en muziek van Kurt Weill. Weill componeerde dit werk in 1928 oorspronkelijk als radiospel. De nazi’s, al een sterke politieke factor in het Duitsland van die dagen, stoorden zich aan het religieuze karakter én de politieke betekenis van de teksten van Brecht. De teksten die Weill uitzocht hebben allemaal betrekking op de dood en herinneren ons aan de eerste wereldoorlog die tien jaar daarvoor tot een einde kwam. Ook de moorden op Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg worden met dit Requiem herdacht. Rosa Luxemburg’s ontzielde lichaam werd na de moord in 1919 uit het Landwehrkanaal gehaald. De ‘Ballade vom ertrunkenen Mädchen’ in dit Requiem verwijst naar deze gebeurtenis zonder haar naam te noemen. In dit werk speelt de begeleiding op akoestische gitaar een belangrijke rol. Het koor wordt op gitaar begeleidt door André Weijers. Bariton Kees van Hees zingt het indrukwekkende 'Zweiter Bericht über den unbekannten Soldaten unter den Triumphbogen'.

Teksten van dit artikel zijn deels ontleend aan de GVE concertfolder.Als inleiding op het concert geeft dirigent Marius Schouten op donderdag 16 maart een muzikale lezing in de Protestantse Kerk van Gennep, aanvang: 20.00 uur.De complete concertinformatie is te vinden op de GVE web