23 maart 2016

In Memoriam Gábor Bartos (1950-2016)

Na het overlijden van oud-voorzitter Robert Roe in februari werd Toonkunstkoor Maastricht zaterdag jl. opnieuw getroffen door een groot verlies. Volstrekt onverwacht overleed ons koorlid Gábor Bartos.
fotograaf: Rob Holthuis

Gábor Bartos was beroepscellist sinds zijn 21ste en musiceerde al sinds zijn zevende. Als kind zong hij in het beroemde Hongaarse radio- en tv-kinderkoor. Na het conservatorium volgde hij de Frans Liszt Muziekacademie in Budapest. In 1976 werd hij lid van het Budapest Symfonie Orkest, waar hij de laatste jaren solo-cellist was. Tijdens een tournee in Duitsland deed hij in het geheim auditie bij het Limburgs Symfonie Orkest en werd direct aangenomen. Op aswoensdag 1982 begon hij zijn werkzaamheden als LSO-cellist in Maastricht. 

Gábor was ook als pedagoog actief en introduceerde de beroemde Kodály-methode in Nederland. Zijn passie voor de muziek uit de jaren '20 kon hij uitleven in het door hem opgerichte ensemble ‘The Spats Company’. 

Vanaf de oprichting van Toonkunstkoor Maastricht speelde Gábor een belangrijke rol als organisator en samensteller van diverse instrumentale ensembles die het koor tijdens uitvoeringen begeleiden. Ook maakte hij speciale arrangementen voor het koor. Na zijn pensionering bij het LSO ging Gábor weer zingen en besloot hij zijn prachtige tenorstem voortaan in te zetten bij TKM. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol als lid van de TKM muziekcommissie. Tijdens een kerstconcert in het MECC op maandag 14 december 2015 zong Gábor mee in het koor en speelde bovendien de cellosolo in 'Domine Deus, Agnus Dei' uit het Gloria van Vivaldi. Niemand kon toen vermoeden dat dit Gábor's laatste optreden zou zijn.

Tot op de dag van zijn onverwachte dood, afgelopen zaterdag, was Gábor nog gepassioneerd bezig met de organisatie van de komende TKM lenteconcerten. Tijdens deze concerten zou hij de prachtige cellosolo spelen in de aria 'What passion cannot music raise and quell!' van Händel. Een ode aan de grote kracht van muziek. Die kracht heeft Gabor in zijn leven gevoeld en vele mensen doen voelen. 


"A Zenéért, a Zenében és a családomért élek."
"Ik leef voor de Muziek, in de Muziek en voor mijn gezin"

                                                                        GáborGeluidsfragmenten
'Cantique de Jean Racine' van Fauré in een arrangement voor koor, harp en strijkers van Gábor Bartos. Uitgevoerd door Toonkunstkoor Maastricht en een ensemble met en samengesteld door Gábor.
Leiding: Rob Meijers. Opname St. Janskerk, 2013
'Domine Deus, Agnus Dei' uit Gloria van Vivaldi met cellosolo van Gabor.
Leiding: Jan Hupperts. Opname St. Janskerk, oktober 2011

Foto's
fotograaf: Raymond Nypels