09 augustus 2024

Jubileumconcert: 25 jaar Toonkunstkoor Maastricht

zondag 6 oktober 2024, aanvang: 14u30
O.L.Vrouw van Lourdeskerk, Maastricht

Bestel hier uw tickets

In september 1999 werd Toonkunstkoor Maastricht officieel opgericht. Het koor gaf in mei 1999 al haar eerste concert, dat was in Valkenburg, met werken van Meulemans en Mozart. Ook het eerste 'grote' concert met solisten vond niet in Maastricht plaats maar in Theater de Lampegiet in Veenendaal. Uitgevoerd werd de Petite Messe Solenelle van Rossini. Het jubileumconcert opent ook met het Kyrie uit dit werk. 

In december 1999 was TKM dan eindelijk in Maastricht te horen met een kerstconcert in de O.L.Vrouwebasiliek. Het begin van een lange, waardevolle jaarlijkse traditie. 

Dirigent van het eerste uur was Jan Hupperts (1921-2019). Onder zijn leiding vierde het koor in 2009 het tienjarig jubileum met o.a. het Requiem van Mozart. Een ander hoogtepunt was het feestconcert bij Hupperts' 90ste verjaardag in 2011. Hij speelde toen ook de pianopartij in een trio van Haydn samen met twee kleindochters. Een derde kleindochter speelde de cellosolo in het Benedictus van Jenkins. Jan Hupperts nam in december 2012 afscheid tijdens de 14e TKM Kerstmatinee in de O.L.Vrouwebasiliek.

 

Met ingang van 2013 werd Rob Meijers TKM dirigent. Het eerste concert onder zijn leiding vond plaats op zondag 21 april 2013, uitgevoerd werden werken van Fauré o.a. de Cantique de Jean Racine (zie onderstaande opname uit 2013) en het Requiem. De Cantique en het Agnus Dei uit het geliefde Requiem worden ook uitgevoerd tijdens het jubileumconcert op 6 oktober.

Naast genoemde werken van Rossini en Fauré zingt TKM tijdens het jubileumconcert andere hoogtepunten uit 25 jaar TKM repertoire. Uiteraard is er ook een prominente rol voor onze vaste pianist sinds het begin, Paul Huijts

Kaarten à €17,50 via de UITbalie (Theater aan het Vrijthof) of voor aanvang van het concert bij de ingang van de kerk.

Bekijk hier het complete jubileumprogramma.