15 juli 2005

's Werelds grootste muziek festival

Vanavond begint het 111e (!) seizoen van de Proms-concerten in Londen. Georganiseerd door de BBC die het festival zelf afficheert als: 'the world's greatest classical music festival'. Daar valt wat voor te zeggen. Tussen 'the first night...' en 'the last night of the proms' - op zaterdag 10 september 2005 - vinden meer dan 70 concerten plaats. De meeste in de reusachtige Royal Albert Hall met meer dan 5000 plaatsen.
Ieder seizoen heeft een aantal thema's. Dit jaar zijn er 3 thema's:

  • 'Fairy Tales',
  • 'The Sea'
  • 'Composer Anniversaries'

De eerste avond wordt gedirigeerd door Sir Roger Norrington. Voor de pauze is er een Nederlands accent door de bijdrage van 'rising star' Janine Jansen. Zij is soliste in het vioolconcert van Mendelssohn. Na de pauze klinkt het oratorium 'A Child of our time' van Michael Tippett voor koor, solisten en orkest. Een werk dat TKM-dirigent Jan Hupperts ook op zijn repertoire heeft.

De BBC Proms hebben een zeer uitgebreide en interessante website. Alle concerten worden live door BBC Radio 3 en via internet uitgezonden. Een aantal concerten is ook op BBC televisie te zien. Dit geldt ook voor het concert van vanavond. Het deel voor de pauze is te zien op BBC 1 vanaf 20.00 uur. Het oratorium na de pauze wordt uitgezonden via BBC 2 vanaf 21.00 uur.
De komende weken zullen de BBC Proms vaker aan de orde komen op deze plek.

Links:

Geen opmerkingen: