23 juli 2005

Tour de France...

dromen in de hitte van de namiddag

>> Luister online naar de Prélude à l'après midi d'un faune*
(WMA-bestand - 8.49 min)

Morgen wint Lance Armstrong zijn zevende tour.
Voor mij is Frankrijk vooral het land van Claude Debussy.
Één van de stukken die ik mee zou nemen naar het spreekwoordelijke onbewoonde eiland is: Prélude à l'après midi d'un faune. Het werk ging op 22 december 1894 in première en wordt vaak beschouwd als het begin van de 'moderne' muziek. "Alleen al de openingsmelodie zette de toen geldende principes op losse schroeven: er klinkt slechts één instrument, de fluit, symbool van de dromende faun. De melodie daalt en stijgt, als een meeuw die zich laat mee wiegen op de golven. Ze krult en wentelt zich lustig als een arabeskversiering op de muur van een Moors paleis. Dan valt het orkest in. De samenklanken zijn rijk en vol, vanwege de warme kleuren van de houtblazers (fluiten, althobo) en de hoorns, en de afwezigheid van luidruchtige blaas- en slaginstrumenten. Als in een droom kabbelt de mysterieuze en exotische muziek verder." (bron: www.MuziekWeb.nl)


Het orkestwerk duurt slechts een kleine tien minuten en is beslist geen letterlijke weergave van het gedicht van Mallarmé. In Debussy's eigen woorden:
“De muziek van deze Prélude is een zeer vrije illustratie van het schitterende gedicht van Mallarmé. In géén geval pretendeert ze een samenvatting van het gedicht te zijn. Je hebt in de muziek veel meer te maken met opeenvolgende scènes waarin de verlangens en de dromen van de faun in de hitte van de namiddag aan de orde komen. Vermoeid van het achtervolgen van de angstig wegvluchtende nimfen en najaden, geeft de faun zich uiteindelijk over aan een bedwelmende slaap, waarin zijn dromen van heerschappij over de Universele Natuur, eindelijk waar worden”.


Lees en luister:

  • Favoriete opname: DG 471332-2
    Berliner Philharmoniker o.l.v. Claudio Abbado
    Ook op deze CD: 'Trois Noctures' en 'Pelléas-suite'
  • Favoriet boek: Debussy and His World
    Articles on Debussy's life and works.
    Ed. Jane F Fulcher (Princeton University Press, 2001)

Links:


*uitvoering: Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez
bron:
www.avroklassiek.nl

Geen opmerkingen: