14 augustus 2005

Lux aeterna

CD:TIP
The Gents zingen Duruflé's Requiem

>> Luister naar het Sanctus*
(mp3-bestand, fragment van de CD)

Het 'Requiem' van Maurice Duruflé is het hoofdwerk voor het najaarsconcert van Toonkunstkoor Maastricht op 30 oktober 2005 in de Sint Janskerk te Maastricht. (zie de TKM concertagenda).

Een mooie opname van dit werk verscheen onlangs op het label 'Channel Classics', een dubbelcd genaamd 'Lux aeterna'. Het betreft hier een uitvoering door het Vocal Ensemble The Gents. De CD is overal zeer lovend ontvangen, de BBC verkoos deze opname zelfs tot 'RADIO 3'S DISC OF THE WEEK'.

In een NRC-recensie schreef Mischa Spel op 2 april 2005:
"The Gents laten zich in het Requiem van Duruflé bijstaan door veertien zangeressen. Die ad hoc-uitbreiding heeft de homogeniteit van de klank niet geschaad. Gekozen is voor een uitvoering van het Requiem in de (laatste) versie met cello en orgel, die in intieme sfeer het best aansluit bij de Gregoriaanse wortels van de muziek. Ook in solistisch opzicht biedt deze cd het puikje van jong vocaal Nederland. Zeer muzikaal begeleid door celliste Quirine Viersen maakt mezzosopraan Christianne Stotijn (27) indruk met haar onopgesmukte, devote en warme uitvoering van het Pie Jesu."

The Gents zingen het Requiem in de versie voor koor, mezzosopraan, bariton, cello en orgel. Dit is dezelfde versie die TKM in oktober zal uitvoeren. Naast het Requiem staan ook werken van Poulenc en Messiaen op deze dubbelcd en de tweede cd opent met een ander TKM repertoirestuk: Duruflé's 'Notre Père'* (mp3-bestand, fragment van de CD).

Web-tip:

CD-tips:

  • CHANNEL CLASSICS CCS SA 22405 (2-CD/SACD)
    Duruflé: Requiem; Notre Père; Messe cum Jubilo; Poulenc: Laudes de Saint Antoine de Padoue; Quatre Petites prières de Saint François d'Assise; Messiaen: O Sacrum Convivium:
    The Gents & female choir, Christianne Stotijn (mezzo), Mattijs van de Woerd (bariton), Erwin Wiersinga (orgel), Quirine Viersen (cello)

*bron geluidsfragmenten: website 'The Gents'

Geen opmerkingen: