25 november 2005

Faust: 10 jaar later

Spanjaard dirigeert Berlioz

Luister naar drie koren uit 'La Damnation'
>> Ronde des Paysans (2.1 MB)
>> Choeurs de Buveurs (2.7 MB)
>> Slotkoor (2.8 MB)

Limburgs Concertkoor, LSO, Ed Spanjaard
(mp3-bestanden - opname 1995)

Vandaag is het op de dag af 10 jaar geleden dat het Limburgs Concertkoor (LCK) het tienjarig jubileum vierde met een indrukwekkend concert in het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof. Op het programma de légende dramatique 'La Damnation de Faust' van Hector Berlioz. Samen met het LSO, John Bröcheler en andere gerenommeerde solisten en onder leiding van dirigent Ed Spanjaard werd het een onvergetelijke muzikale gebeurtenis.

Begin 1995 zag ik een advertentie waarin het Limburgs Concertkoor (LCK) tenoren opriep auditie te doen voor het jubileumconcert in november van dat jaar.
Ik besloot auditie te doen en werd aangenomen.

De volgende maanden werd er iedere zaterdagochtend en vele woensdagavonden in het Maastrichtse Conservatorium hard gewerkt onder leiding van LCK-dirigent Jan Hupperts.

Enkele weken voor het concert kwam Ed Spanjaard voor het eerst. Hij was onder de indruk van het werk van onze dirigent. Maar hij vond ons ook te mooi en te braaf zingen. We moesten boeren en liederlijke studenten verbeelden dus het mocht allemaal wat minder gepolijst. (beluister fragment 1 en fragment 2)

Van dit concert werd een radio-opname gemaakt.
Die vond ik afgelopen zomer terug.
Het bevestigde mijn herinnering, ja overtrof die zelfs nog. Een spannende uitvoering was het. Van de solisten maakte vooral de Amerikaan Scott Mac Allister als Faust, met zijn lyrische tenor, veel indruk. De overige solisten waren John Bröcheler als een vileine Méphistophélès en Yvonne Schiffelers als Margarita. In de kleine rollen: Chris de Moor als Brander en onze 'eigen' Karin Ruwette als 'Un Séraphin'.
Wat
Spanjaard betreft. Het terugluisteren van de opname maakt opnieuw duidelijk wat ik toen ook onderging. Een dirigent die alles in de hand heeft en de materie volledig beheerst. Meesterlijk hoe hij de grote lijn in dit lange en complexe stuk vasthield zonder details over het hoofd te zien. In de laatste acte bouwt hij de spanning prachtig op naar de grote climax: Faust's rit naar de hel. Daarna volgt de ontspanning in het hemelse slotkoor (beluister fragment 3). Dat doen weinigen hem na, een geboren operadirigent.

Nu, tien jaar later, is Ed Spanjaard chef-dirigent van het Limburgs Symphonie Orkest en dirigeert hij regelmatig
het Koninklijk Concertgebouworkest. Zijn drie voorgangers bij het LSO waren alle drie geen gelukkige benoemingen. Salvador Mas-Conde: een vreselijke dirigent met zijn dikdoenerij en voorliefde voor trage tempi, Shlomo Mintz: een goed violist maar een zeer matig dirigent en de kleine Junichi Hirokami: aanstekelijk maar soms ook erg oppervlakkig. Een gouden greep dus van het LSO Spanjaard chef te maken, want het orkest profileert zich steeds meer als een orkest waar bijzondere dingen gebeuren.

Kijktip (kijk online):

>> Ed Spanjaard in Vrije Geluiden
(02/10/2005 - Streaming video)
Zondag 2 oktober jl. was Ed Spanjaard te gast in het VPRO programma 'Vrije Geluiden'. Via de website van dit programma is dit interview terug te zien, klik op de link hierboven. Het interview begint vanaf: 3.28 tot 38.14.

Webtip: