02 april 2006

Mozartheek

EEN AKOESTISCHE 'HOOR-REIS'

De Österreichische Mediathek van het Technisch Museum van Wenen heeft een boeiende website over Mozart gemaakt. Een soort tijdreis langs het leven en werk van Wolfgang Amadeus. De makers noemen het zelf “eine akustische Hörreise”.

Er zijn meer dan 100 historische muziekfragmenten te horen, allemaal oude schellakopnames uit het begin van de 20e eeuw. Geluidstechnisch misschien niet allemaal van deze tijd, maar muzikaal gezien vaak uitvoeringen zonder weerga. Wat te denken van de ouverture tot ‘Die Zauberflöte’ gedirigeerd door Richard Strauss of de Sonate KV 526 uitgevoerd door broer en zus Menuhin (Yehudi en Hephziba). Artur Schnabel is te horen in het pianoconcert KV 467. Bruno Walter dirigeert een deel uit de 'Jupiter-symfonie'. En verder vele geweldige zangers uit het verleden: Richard Tauber in Die Entführung, Selma Kurz en Lotte Lehmann in Le Nozze di Figaro, Elisabeth Schwarzkopf in Don Giovanni, en luister vooral naar Wilma Lipp als een onnavolgbare ‘Koningin van de Nacht’ (met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Von Karajan).

De muziek vormt de ruggengraat van de website, maar er is meer moois. Korte tekstjes vertellen iets over de composities of de opnames, en teksten uit de tijd van Mozart worden voorgelezen. Brieven, literaire teksten en de indruk die Mozart achterliet bij tijdgenoten, het is allemaal te zien én te horen.


Webtip:

TKM Blog: Serie Mozart 2006

Geen opmerkingen: