04 april 2007

Het Limburgs Symphonie Orkest bestaat niet meer

Een nieuwe naam, een nieuwe huisstijl, een nieuwe spelling(?) en een nieuw seizoen.


Het LSO presenteerde vandaag niet alleen het nieuwe concertseizoen maar ook een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuwe huisstijl en een nieuwe spelling(?):
Limburgs Symphonie Orkest wordt Limburgs Symfonie Orkest.
Abonnementen worden abbonementen.
(klik op de afbeelding boven dit bericht, want hopelijk is het op de echte site inmiddels aangepast)

Jammer trouwens van die 'ph'. Dat paste wel bij een 125-jarig instituut en gaf het orkest bovendien iets eigens.
Twee tips uit het ruime aanbod van het komende concertseizoen.

Tip 1:
Vrijdag 12 oktober 2007 speelt de jonge klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer het speciaal voor hem geschreven klarinetconcert "Yellow darkness" van Willem Jeths. Een prachtig en toegankelijk stuk van één van de beste Nederlandse componisten van dit moment. Ik heb de wereldpremière van deze compositie gehoord bij het Brabants Orkest en was overdonderd. Op een verbazingwekkende wijze werd de klarinet bespeeld. In het orkest waren bijzondere geluiden te horen zoals scheurend krantenpapier en de venijnige klank van wrijvend piepschuim. Dit klarinetconcert wordt 12 oktober gekoppeld aan de onvoltooide Negende symfonie van Bruckner. Een meesterwerk dat (te) lang niet klonk in Maastricht. Ed Spanjaard dirigeert.

Tip2:
Enkele seizoenen geleden was ik erg teleurgesteld toen op het laatste moment de aangekondigde compositie Le Sacre du Printemps werd vervangen door andere balletmuziek van Stravinsky: Petrouchka. Gelukkig maakte de uitvoering van Petrouchka o.l.v. Spanjaard veel goed. Ik herinner me die als één van de hoogtepunten uit Spanjaards chef-dirigentschap tot nu toe. Maar komend seizoen moet het er dus echt van komen. Op zaterdag 26 april 2008 komt Stravinsky’s Lenteoffer dan eindelijk op de LSO lessenaars samen met ‘Printemps’ van Debussy en een lentefris nieuw werk van Bart Visman.

Weblinks:

Geen opmerkingen: