01 juni 2007

Jan Hupperts over Rossini

Petite Messe Solennelle als slot van een feestelijk seizoen

Zaterdag 2 juni 2007 zal Toonkunstkoor Maastricht (TKM), onder leiding van dirigent Jan Hupperts, de Petite Messe Solennelle van G. Rossini uitvoeren.

Met deze feestelijke concertmis wordt het jubileumjaar van Jan Hupperts afgesloten. Hij vierde dit culturele seizoen zowel zijn 85e verjaardag als zijn 60-jarig jubileum als dirigent.
Jan Hupperts wordt geëerd voor zijn vele verdiensten voor de muziekcultuur in de Provincie Limburg. Na afloop van het concert is er in de St. Janskerk gelegenheid om een toost op hem te drinken.
Jan Hupperts schreef zelf een korte inleiding op dit bijzondere concert:

"Rossini is één der grote namen uit de geschiedenis van de opera. Zijn muziek bezit grote vocale kwaliteiten. Hij had een diepgaande kennis van de mogelijkheden van de menselijke stem. De Petite Messe Solennelle, in 1863 gecomponeerd, is daarvan een sprekend voorbeeld.

Natuurlijk is het een compositie geworden van een grote operavakman, vandaar dat de kerk dit werk weigerde vanwege het seculiere karakter. Toch zitten er stukken in van zuivere kerkmuziek, bijv. het middendeel van het Kyrie, zuivere polyfonie à la Palestrina. De slotfuga’s van het Gloria en het Credo zijn van een imposante grootheid.

>> Luister hier naar de slotfuga van het Credo (mp.3 bestand)

De begeleiding is geschreven voor twee piano’s en harmonium. Vrienden overtuigden hem ook een orkestbewerking te maken. Hij deed dit met grote tegenzin, maar men zei: “later doen anderen het.”
Rossini zelf prefereerde de originele bezetting voor piano en harmonium.

De piano is ook mijn instrument en ik kan daarom heel goed begrijpen waarom hij gekozen heeft voor deze begeleiding. Het is een schitterende compositie en ik hoop dan ook dat ik er in slaag U deze Rossini te brengen zoals hij ze bedacht heeft: “met een lachend gezicht, maar toch biddend!

(Jan Hupperts)

Zaterdag 2 juni 2007 - St. Janskerk, Maastricht - aanvang 20u00 - entree: €15,-

Download hier het complete programmaboekje.
Meer informatie over de compositie, dirigent, solisten en instrumentalisten en meer geluidsfragmenten op de

TKM website:

Het portet bij dit bericht werd gemaakt door beeldend kunstenaar Hans ter Horst. Een cadeau voor Jan Hupperts van alle TKM koorleden. De foto van het portret is gemaakt door TKM-lid Elly Thomissen.

Geen opmerkingen: