09 november 2007

Muziek en het brein

Nieuw boek van Oliver Sacks

Bij haar afscheid als voorzitter van TKM kreeg Mieke Meewis het boek 'Musicofilia' van Oliver Sacks cadeau. De wereldberoemde neuroloog en schrijver Oliver Sacks wordt wel de dichter van de geneeskunde genoemd. Hij schreef ontroerende boeken zoals 'Ontwaken in verbijstering', verfilmd als 'Awakenings' (met Robert de Niro).
Muziek is een levensbehoefte voor Sacks. En voor zijn patiënten werkt muziek soms als een geneesmiddel. Zijn nieuwe boek 'Musicophilia' gaat daarover: over de invloed van muziek op het brein. In een interview met het tijdschrift ‘Hollands Diep’ vertelt hij over een patiënt die aan een ernstige vorm van Parkinson leed. ‘Uur na uur zat ze bewegingloos op een stoel, meestal met haar wijsvinger aan haar bril’, zo schrijft Sacks. ‘Maar ze kende alle werken van Chopin uit haar hoofd en we hoefden maar ‘opus 49’ te zeggen om haar hele lichaam, houding en expressie te zien veranderen. Alle verschijnselen van Parkinson verdwenen als ze in gedachten Chopins Fantasie in F-klein hoorde. We konden vaststellen dat haar EEG normaal werd zodra ze in haar geest Chopin hoorde.’
Muziek heeft dus een verbluffende kracht op het brein. Wie er meer over wil weten: lees het boek 'Musicophilia' van Oliver Sacks.

(Bron: Viertakt)

Oliver Sacks aan het woord: 'Amnesia and music'

Web- en leestip:

  • Speciale Musicophilia-site
    Officiële website met beeld- en geluidsfragmenten.
  • Boekgegevens:
    Musicofilia : muziek en het brein / Sacks, O.
    Uitgever: Meulenhoff
    ISBN: 9789029080668
    Prijs: €19,90