09 december 2007

L'Enfance du Christ

Op weg naar kerstmis

Geluidsfragment (mp3):
L'adieu des bergers à la Sainte Famille

Het herderskoor (L'Adieu des bergers...) uit L'enfance du Christ van Berlioz staat al jaren op het kerstrepertoire van TKM. Toch krijg je het complete werk slechts zelden te horen. Zeer ten onrechte want deze trilogie sacrée is een prachtig intiem werk.
Deze week staat het op de lessenaars van het Limburgs Symfonie Orkest en het onvolprezen Nederlands Kamerkoor. Vrijdag in Venlo, zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw en zondag in het Theater aan het Vrijthof.

Het werk ging in 1854 in première in Parijs. In de zaal zaten o.a. Giuseppe Verdi en Charles Gounod. Het succes was enorm: de hele zaal was diep ontroerd.
"Ik hoor van alle kanten dat u zojuist een bos van de lieflijkste melodische bloemen hebt geplukt", schrijft Heinrich Heine aan zijn vriend Berlioz naar aanleiding van deze première.
De orkestratie is - zoals altijd bij Berlioz - heel bijzonder. Hobo's die blatende lammetjes imiteren bijvoorbeeld. Later door Mahler overgenomen in 'Das himmlische leben', de finale van zijn Vierde symfonie.

Een prachtige opname van L'enfance du Christ is gemaakt door Philippe Herreweghe met zijn Collegium Vocale, La Chapelle Royale en het Orchestre des Champs Élysées. Verschenen op het label Harmonia Mundi (klik op het geluidsfragment bovenaan dit blogbericht).

De 80-jarige Engelse dirigent Sir Colin Davis is één van de grootste Berlioz-dirigenten van onze tijd. In bijgaand videofragment bespreekt hij L'enfance du Christ.
"If you are not moved, I'm sorry for you. You have to move on!"L'enfance du Christ door het Nederlands Kamerkoor en LSO o.l.v. Ed Spanjaard


Webtips:


Geen opmerkingen: