30 juli 2019

Eredirigent Jan Hupperts overleden

Zondag 28 juli is Jan Hupperts, eredirigent van Toonkunstkoor Maastricht, op 97 jarige leeftijd overleden. Jan Hupperts was een bijzonder mens en een inspirerend musicus. Hij stond in 1999 aan de wieg van Toonkunstkoor Maastricht en bleef dirigent tot 2012. Het afscheid viel hem zwaar, hij vond het moeilijk ´zijn´ koor over te dragen aan een nieuwe dirigent. Hij is het koor en zijn opvolger echter altijd loyaal blijven steunen.

In 2011 vierde Jan zijn 90ste verjaardag met een bijzonder concert in Maastricht waarbij hij het koor dirigeerde in werken van Mozart en Vivaldi en voor het eerst in het openbaar optrad met 3 musicerende kleindochters. Op zijn 90ste was zijn passie voor muziek nog altijd niet uitgeblust, verre van! In een programmatoelichting heeft hij het zelf als volgt verwoord:

"Ik heb altijd met hart en ziel getracht muziek naar de mensen over te dragen, omdat ik besef en voel dat muziek je boven alle beslommeringen van het dagelijkse leven uit tilt en je een stukje geluk brengt. Of dat nu kleuterliedjes zijn, of de Matthäus Passion van Bach, of een pianorecital. Iedere keer opnieuw is mijn doel het overdragen van muziek naar de harten van de mensen, zodat men het gevoel krijgt dat er meer is dan de vergankelijkheid van deze wereld."

Als eerbetoon aan Jan een korte impressie van het onvergetelijke concert in oktober 2011.Lees ook: